Startsidan
Fjällen januari 2008
Faust 2008
Oberon 2008

Resor med M/V FAUST

31/3 2008

Tog mig ut till Arlanda med hjälp av Tobbe för att flyga till Osaka, Japan. Efter hundratals timmar (kändes det som iaf) så landade jag och forslades till ett hotell.

 

2/4 2008

Idag så vart det dags att kliva ombord. Vi kom faktiskt fram till kajen före båten. Vart mkt förvirrad när jag klev ombord, allt var ju spegelvänt jämfört med var jag är van vid! Vart tilldelad 4-8 vakten vilket passar mig utmärkt.
Lunchen bestod av spaghetti och köttfärssås! =)

Klev på vakten kl 16. Kändes bekant att stå vid rampen och uggla =) Vakten gick relativt fort, var aktivitet nästa hela tiden. Kl 20 var det raka spåret till kojen, hade då varit vaken i nästan 20 timmar! Middagen var fläskkarré och jordgubbar till efterrätt =)

 

3/4 2008

Vaknade 0220. Ganska pigg faktiskt. Har inte riktigt fått japansk tid i kroppen ännu, men det kommer sakta men säkert. Kl 04 är det dags för vakt igen, 4 timmar i kuren, sen planerad avgång vid 08.

Avgången gick smärtfritt och nu är vi på väg västerut. Solen skiner, jag har fått frukost och ska snart försöka sova lite. Idag så kommer nog den största aktiviteten för mig att bestå av säkerhetsrundor och allmän fartygskännedom.

Godnatt (godmorgon)

3/4 2008 (igen)

Var riktigt svårt att kliva ur kojen, kroppen är helt knasig pga av tidsskillnaden. Hade ställt klockan på 12 (efter 2 timmars sömn) klev ur kojen 1445.....kl 1600 var det dags att kliva på vakten igen, och mycket riktigt, Filip tog mig och motoreleven under sina vingar för en säkerhetsrunda. Visserligen så börjar jag ju kunna vad saker och ting är, men det är alltid nyttigt med repetition. Nu vet jag vart min brandstation är, vart det finns flytvästar, survival suits, pyroteknisk utrustning osv. Så var vi nere i livbåten en sväng också. Efter middagen (torsdag = Ärtsoppa och Pannkaka!! =) så skulle jag ner och göra en lastkoll. Alltså kolla så att lasten är surrad på rätt sätt och att det inte är slack i spännbanden. Kvällen vart ganska lugn, somnade hyffsat tidigt.

Försök att uttala det namnet ni =)

4/4 2008

Vaknade 0130....var inte alls planerat! Satans tidsskillnad! Men men, det ordnar sig väl nån dag. Morgonens aktiviteter vart: Först utkik på bryggan med Mattias. Sen vid kl 06 var det tillräckligt just för att gå ut och jobba med båsen och dagmannen. Vart dock inte så mkt arbete för mig, då jag vart visad vart högtrycken sitter nere i maskin, samt hur krematoriet (incineratorn) fungerar. För er som inte vet vad det är, så är det en manick som vi bränner sopor i. Sen så bytte jag yrke till skogshuggare! Jajjemen, fick en motorsåg och började kapa upp gamla pallar som ska eldas. Efter ett tag började jag fundera på ifall jag hade slagit i huvudet, eftersom det var så mkt sågspån överallt!

Frukosten idag var omelett, alltid gott och uppskattat! Vart ca 3 timmars sömn innan jag klev upp vid 12.

Lobbyn sedd uppifrån

 

 

Ovanför lobbyn

 

 

 Skylight ovanför lobbyn

Godisslabben =)

En självklarhet? =)

Hårt arbete (kaffedrickande? =) på bryggan

MOB:en, där jag är Kapten =)

"Bollen" som gör det möjligt att surfa

 

 

Eftermiddagens arbete vart att skruva upp ett skoställ, en anslagstavla och en dörrhållare i 4:e styrmans hytt. Sen var det ganska lugnt och bara elda sopor efter middagen.

 

5/4

 

Vaknade kl 0300, äntligen börjar kroppen komma in i rätt tid. Småsurfat lite, uppdaterat här lite, och nu ska jag upp till mörkret på bryggan för att titta ut. Morgonens arbete vart den sedvanliga lördagsstädningen, och så elda sopor förstås. Under förmiddaged hade vi piratsnack, sedan efter lunch var det slabb. Eftermiddagen gick åt till att städa den enorma bryggan och sen piratlåsa hela fartyget.

Jag testar min rökdykarutrustning

Sleven (eleven) får en livflotteinstruktion

 

6/4

 

Har haft lite problem med nätet, så det har inte blivit så mkt som det var tänkt här. Knallade iaf upp till vakten kl 04 för att bli påmind om att vi hade bakåtbrass en timme....alltså 5 timmar vakt. Men "Team 4-8" gled igenom de 5 timmarna utan problem! Söndag är det idag, och enligt gud och alla sjömän är det vilodagen, alltså så gör man så lite som möjligt. Jag städade klart bryggan, satt och slöade i "titta ut stolen" och tyckte att allt var bra. Vart dock väldigt arg en period, på mig själv! För första gången så tog jag INTE med mig kameran till bryggan, och vad händer då? Jo, naturligtvis kommer det en VAL och vänder precis vid båten!!! Första gången jag ser en val! Hade det varit en liten båt hade vi kunnat klappa den förvuxna aborren! GAH! Uppskattningsvis var den 6-7 m lång! BAH! Ska aldrig gå utan kamera igen!

Invigde iaf poolen under eftermiddagen. Var ganska skönt, runt 30 grader i vattnet.

Havet utanför Filippinerna

Havet utanför Filippinerna

 

10/4

Det var länge sen jag uppdaterade nu, men vi har haft knas på internetuppkopllingen. Har hänt en del sen sist. Har haft övningar, jobbat och svettats och varit inne i Laem Chabang, Thailand. Vi avgick därifrån i morse, och ska börja dra oss sakta men säkert mot Europa.

 

Poolen

 

Båsen målar, alltid uppkattat arbete

 

Jag väntar på klartecken för att gå in och rökdyka

 

Jag efter rökdykarinsats

Test av flytvästarna innan vi kliver ner i livbåten

Utsikt från frifallsbåten

Frifallsbåten

 

Efter de hårda övningarna så får man slappa i poolen =)

 

10/4 (igen)

 

Det är varmt ute.....jättevarmt....fruktansvärt varmt! Nu när kl är 21 på kvällen och solen varit borta några timmar så är det nästan 30 grader i luften! I eftermiddags så var jag nere i lastlådan för att kontrollera så att alla dörrar var ordentligt stängda. Trodde att jag skulle smälta! Svetten verkligen rann! Men men....nu efter vakten så vart det ett dopp i poolen, så nu är man nästan människa igen =)

Vi är tydligen inte ensamma på havet

Förberedda på backen innan ankomsten

En containerbåt som lastar/lossar i Laem Chabang

En bogserbåt

Några få bilar som väntar på att lastas

Vi är kameraövervakade, tur att det sitter en skylt under.... =)

 

Akterskeppet i mörkret

Jag och styrmanssleven provar hattar

Schysst båge =)

En Coktail Car, måste bara skaffa! =)

Skönheten när vi kommer tillbaka från Pattaya mitt i natten

Soluppgång i Laem Chabang

En båtsman som väntar på att lägga av våra trossar

12/4

Nu har vi passerat Singapore strait och om knappt ett dygn har vi passerat Malaccasundet. Har inte hänt så mkt de senaste dagarna, har varit lite pyssel efter lossning/lastningen i Thailand, samt den sedvanliga piratlåsningen som jag har hand om på kvällarna. Vädret är ganska ok nu, lite över 30 grader i vattnet och ngt högre i luften på dagarna. Imorrn är det söndag, det är lika med vilodag, men man måste ända vara vaken och tillgänglig under sina arbetstimmar. Jag har tagit på mig att projektera gymmet lite, hur maskinerna ska stå osv, får se hur det går ;)

Soluppgångar är alltid trevligt, här i Bay of Thailand

Möte i Malacca

Två ganska stora bogserbåtar som drar en oljerigg

14/4

Igår var det söndag, vilodagen enligt allt och alla. Idag måndag så har det varit lite småpyssel som en början på veckan. Vädret är helt ok och stämningen ombord är lysande!

Ägg och bacon, varje söndagsfrukost

Ännu en soluppgång, nu i Malacca

Jag sågar trä på morgonen till....

Våran incinerator (där vi bränner sopor)

Målade lite på eftermiddagen

Annorlunda däckslast...containerkranar och andra tillbehör

18/4

Länge sen sist nu. Vi har haft knas på nätverket, så internet i hytterna har inte fungerat. Har dock inte hänt så mkt sen sist, har varit massor massor massor att göra! Vi har iaf kommit så långt som till "Gulf of Aden" som är sista biten innan Röda Havet. Här är det ett av världens värsta piratstråk, och det har varit en del attacker den senaste tiden så vi har förstärkt utkik på bryggan. Dock så är inte mitt fartyg av så stort intresse pga våran storlek, flagg osv. Arbetena som har varit i veckan för min del har varit cementering, målning, eldning, piratlåsning, utkik m.m Har även haft en nödstyrningsövning
Ska försöka att fota mera kommande vecka!

Färdigblandad cement

Nödstyrning i styrmaskin

24/4

Var länge sedan jag uppdaterade nu. Beror dels på massa nätkrångel och en del latmask. Vi har iaf kommit till medelhavet. Passerade genom Suezkanalen igår. Övrigt som har hänt....gått igenom piratvatten igen, röda havet gick som en dans. Arbetat och gnott som vanligt, mycket målning, cementering, silikonande osv =) Det är en märkbar skillnad i väder och vind i medelhavet jämfört med andra sidan "skitdiket" (suez) På några timmar ändrades temperaturen från 46 grader i skuggan och nästan ingen vind, till 20 grader i skuggan och 8-10 m/s.

Har fått en del förfrågningar på bilder som rör min hytt osv, så....håll till godo!

Min hytt

Mitt badrum

Byssan

Mässen

Kaffehörnan

Ships office

Centerkonsollen på bryggan

Toppen på huvudmaskin

Utsikt från Suezkanalen

Och åt andra hållet

Fartyg i mötande konvoj, förtöjt i kanalen

Temperaturen ute...

En bro över kanalen, byggd av japaner

29/4

Länge sedan jag skrev nu igen. Har varit knas med nätet, knas med webhotellet och förmodligen nåt knas med mig också. Allt när det gäller hemsidan och internet har bara krånglat. Tagit evigheters evigheter att bara få upp bilderna!

Vi har iaf kommit en bit sen sist. Dessutom varit inne och vänt i Gioia Tauro i Italien. Nu är vi snart ute på Biscaya och de väder som oftast finns där =)
Efter Suez så var det det vanliga arbetet efter kanalen.....spola bort sanden.....ett evighetsprojekt! Hur mkt man än spolar så finns det ALLTID sand kvar ombord! Men men, det vart väl lite bättre iaf. I Italien så hade jag och eleven planerat att gå iland, men vi skulle ha livbåt och mob-båts övning på FM. Åkte ner med mob:en, plockade upp en styrman från kajen och släppte av honom vid FF-båten. Sen började det SPÖREGNA och blixtra. Vi gömde oss under rampen, nästan så att det var mysigt =)
Dock vart det ruskigt kallt medans vi snurrarde omkring och väntade på att de skulle bli klara med FF:n. Efter det gömde jag mig en stund i hytten med varmt kaffe. När eleven var klar med sitt och frågade ifall vi skulle iland så var stuveriet helt plötsligt klara och vi skulle avgå, nästan 4 timmar för tidigt! Så kan det gå ibland! Vi passerade även Gibraltar sund igår på min vakt, var hyffsad sikt, så lyckades iaf ta nån liten bild!

Några bogserbåtar förtöjda i Gioia Tauro

Akterrampen på väg ner

Nästan nere

Deck 5, 6, 7

 

Rampen underifrån

FF:n på väg att lyftas ner

Lite bilar på en annan kaj

En Brommakran, finns överallt

Jag posar på backen

En vågbrytare

Bulben

Hej då Italien!

Gibraltar sund

James Bond klippan

 


Frågor? c@claesresor.se